joi, 8 august 2013

Salată marocană de morcovi cu vinegretă de citrice



În urmă cu câţiva ani, nu m-ai fi văzut să mănânc legume crude....mai ales verdeaţă crudă. Mâncam, nu zic nu, dar undeva cam la ...20% legume crude iar verdeaţa...pierdeam jumătate de oră la masă numai ca să scot pe marginea farfuriei toată verdeaţa tocată de o punea mama în ciorbă. Iar astăzi...ei bine, astăzi nu mai pot de ciudă dacă într-o zi nu ajung la piaţă ca să îmi cumpăr măcar două legături cu verdeaţă. Cum ajunge omul....

De la o vreme, îmi plac foarte mult mâncărurile marocane. Sunt foarte uşoare, sănătoase, aromate şi gustoase. Mai ales cele cu legume. Aşa că m-am gândit să vă spun şi vouă despre o reţetă pe care am descoperit-o acum ceva vreme...nu mai ştiu însă pe ce site. Am o carte de bucate cu vreo 300 şi ceva de pagini, numai cu reţete luate de pe net. Dar nu am scris şi adresele...din păcate. 

Salată marocană de morcovi cu vinegretă de citrice (ajunge pentru 4 persoane)

Ingrediente: 4 morcovi, 125 ml ulei de măsline, 50 ml suc de portocale, 30 ml suc de lămâie, coaja rasă de la jumătate de lămâie, o linguriţă cu zahăr tos, 100 g nucă sau migdale tocate mărunt, 20 g stafide, sare, piper.

Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Se fierb 2-3 minute în apă clocotită, se scurg şi se pun într-un bol. Se pun deasupra celelalte ingrediente, se amestecă şi se serveşte. 

Simplu, nu-i aşa? Varianta şi mai sănătoasă este ca morcovii să rămână cruzi, să se amestece cu ingredientele şi să se lase să stea la rece minim 30 de minute şi apoi să se servească.

vineri, 2 august 2013

Couscous all'algerina



Cuşcuş algerian
4 porţii

Ingrediente: 300 g cuşcuş ce se prepară rapid (prefiert), o ceapă potrivită, un ardei gras, 2 căţei de usturoi, o conservă de năut fiert, 200 g dovleac de plăcintă, 200 g dovlecei, 2 cartofi, 2 roşii potrivite, o lingură cu pastă de ardei, câteva fire de şofran, ulei de arahide, pătrunjel, sare, piper.

Usturoiul curăţat de foi se căleşte în puţin ulei de arahide până devine auriu, se scoate şi în locul lui se pune cuşcuş-ul. Se toarnă apă cât să depăşească cuşcuş-ul cu un deget, se acoperă cu un capac şi se lasă să se umfle. 
Într-o cratiţă separată se călesc în ulei dovlecelul, ceapa, dovleceii şi cartofii tăiaţi în felii potrivit de groase. Se pune pasta de ardei, şofranul şi se acoperă totul cu apă. Se fierb 5-10 minute, se adaugă cozi de pătrunjel, roşiile tăiate cuburi sau felii, sare şi piper. Când legumele sunt fierte, se pune cuşcuş-ul pe un platou, se aşează în mijloc legumele, se presară cu pătrunjel tocat şi se serveşte. 

sursă foto:


P:S: fotografia este doar ca idee cum arată preparatul, nu este cea pe care am scris-o mai sus.