miercuri, 24 aprilie 2013

Zubiju: Cu drag pentru Mihnea!


Ajută un copil autist să zâmbească! Ajută-l pe Mihnea!


Zubiju: Cu drag pentru Mihnea!

Dragă Andreea, dragă Zubiju,
Îţi mulţumesc pentru broşele pe care le-ai creat şi pentru că mi-ai spus povestea pe blogul tău, www.zubiju.blogspot.com
Îţi mulţumesc şi pentru cuvintele frumoase în care ai aşezat povestea broşei-puzzle.
Mă bucur că te-am inspirat şi îmi doresc ca multe suflete frumoase să se întâlnească în dorinţa de a-i ajuta pe copiii asemeni mie.
Iată ce scrie Andreea pe blogul ei:
“Am primit un mail cu o comanda mai speciala, si anume, daca pot modela ceva reprezentativ pentru a ajuta un copil frumos fooc pe nume Mihnea diagnosticat cu autism.
(…)
Pentru a modela ceva reprezentativ am cerut cateva detalii despre ce as putea face si am aflat ca semnul/logo-ul universal pentru autism ar fi o bucla formata din piese de puzzle. Asa am ales sa modelez o brosa piesa de puzzle pe care am pus chipul un copilas :) Am vrut sa evidentiez faptul ca Mihnea e unul (una din multele piese de puzzle ce alcatuiesc puzzle-ul) din cei multi cu acest diagnostic.” 

Citeşte mai mult aici.

luni, 15 aprilie 2013

Ce ghiduşii mai face Mihnea?




Avem vesti grozave: terapia lui Mihnea da roade! Coordonatorul spune ca este un baiat extrem de deschis si asimileaza foarte bine informatiile. Vor creste numarul de ore de terapie zilnica. Noi ne bucuram, singura rugaminte a noastra catre voi, prietenii lui Mihnea, este sa ne ajutati sa strangem si mai multe formulare sau sponsorizari.

Cum il puteti ajuta pe Mihnea:

1. Completati Formular 230 – pentru salariati. Se doneaza 2% din impozitul pe venit datorat statului. Se poate descarca de aici:www.recrutare-turism.ro/contact, sub numarul de telefon. Il puteti depune personal la administratia financiara sau venim noi sa il luam.
2. Completati Formular 200 – pentru cei care au si alte venituri pe langa salarii, si care oricum de...pun acest formular. Se poate descarca de aici: www.recrutare-turism.ro/contact, sub numarul de telefon. Il puteti depune personal la administratia financiara sau venim noi sa il luam.
3. Contract de sponzorizare - pentru firmele care vor sa doneze 20% din impozitul pe profit. Se completeaza contractul cu asociatia Help Malin (www.helpautism.ro) care reprezinta cazul nostru. Sunati-ma si va dau detalii. Contabilul firmei va sti cum sa marcheze contabil aceasta donatie.
4. Donatii libere: in contul: RO44BACX0000000843775074, deschis la Unicredit Tiriac, sucursala Dristor, pe numele Mihnea Dan Chiriac.

Fondurile vor fi folosite pentru plata terapiei ABA (terapeuti + coordonator program) + alte tratamente si proceduri recomandate.

Pare complicat, dar este simplu si cu un efect imens! Sunati-ma pentru orice nevoie de clarificare: 0722604755. Oana


Prietenii lui Mihnea

vineri, 12 aprilie 2013

Vă aduceţi aminte de Mihnea?



Am promis şi vreau să mă ţin de cuvânt. 
Să ţin la curent lumea cu minunile ce se întâmplă în viaţa lui, zi de zi.
Cum învaţă, se joacă, descifrează, iubeşte. Aşa că..iată ce a mai făcut Mihnea.


Simi, mama lui Mihnea, merge astazi la workshopul Asociatiei Help Autism, pentru ca vrea sa inteleaga mai bine cum isi poate ajuta copilul. O sa va povestesc maine cu ce experiente se intoarce de acolo. Te pupam, Simi!

Am ramas datoare cu ceva concuzii de la workshop (http://helpautism.ro/proiecte-asociatie/21-proiecte/95-workshop-adresat-parintilor) ! Au fost prezenti peste 20 de parinti ai unor copii cu autism in diverse grade de gravitate. Unii fac terapie de cativa ani buni si se mentin oarecum pe o linie de normalitate, altii lupta de mai putin de un an de zile si au sanse mult mai mari de a se recupera in proportie de 99%. Simi era destul de trista ieri, dupa workshop. Avea impresia ca asteparile ei de la Mihnea nu se transforma in realitate: alti copii la cateva luni de terapie deja spun cateva cuvinte, iar Mihnea inca nu verbalizeaza deloc. Psihologul ei preferat, numit si "psihologul de serviciu", fara pregatire speciala dar cu o doza de optimism vitala in aceste momente, n-a lasat-o pe Simi sa uite ca Mihnea face terapie de o luna, ca a inteles toate jocurile propuse de coordonator si de terapeut in toata aceasta perioada, ca dovedeste pe zi ce trece mai multa incredere in el, ca ii plac mai mult oamenii si copiii si ca ii cauta. In plus, si asta este valabil in orice situatie, copiii chiar sunt diferiti! Si in terapia ABA, doi copiii cu autism, de aceeasi varsta, cu aceeasi gravitate a bolii, beneficiind de acelasi nr de ore de terapie va evolua diferit. Vor exista puseuri de intelegere si de asimilare a informatiilor, asa cum se intampla in "crestere". Sa luam lucrurile pe rand, cu optimism si cu incredere in fondul bun al lui Mihnea.

Tot de la workshop, Simi a retinut o idee foarte buna: cum afli ce se intampla cu copilul tau intr-o anumita situatie? De exemplu vrei sa stii ce se intampla exact intre copilul tau si educatoarea de la gradinita. Solutia: jocul de roluri. Iei doua papusi: una o dai copilului si spui ca este educatoarea si pe cealalta o iei tu si spui ca esti copilul. Apoi lasa imaginatia sa zboare si vezi ce replici, gesturi chiar, atititudini ii aloca copilul tau papusei-educatoare. E o mica manipulare la mijloc, dar nu cred sa afectam copilul, mai ales ca solutia vine din partea unui psiholog.

Mihnea a fost in parcul Cismigiu cu mama, tata, Petra, verisoara lui si Oana, matusa lui. Paunii nu venisera inca in tarc, deci trebuie sa repete vizita neaparat!!

Buna dimineata! Inca un progres. Pentru copiii cu varste foarte mici, cu autism, cum este cazul lui Mihnea, acceptarea alimentelor intregi, nepasate, este foarte dificila. Ieri insa, Mihnea, a mancat asa: un mar, din care a muscat, sticksuri si chipsuri :)))) Cred ca i-a starnit Petra curiozitatea, ca ea rontaia prin casa. Go Mihnea!

Astazi Mihnea a primit 3 stelute pentru rezultatele exercitiilor de la terapie. Se pare ca ii priesc zilele in care are casa plina de... Petra, de tipete de bucurie, de joaca, de alergat, de chiuieli etc :) Maine recuperam restantele, punctul 7 si 8 de la "serialul" ce isi doreste un copil cu autism sa stii despre el. Noapte buna!

Foarte, foarte important!!!

Pentru echipa lui Mihnea, avem nevoie de inca un terapeut: minim 2 ani experienta in terapie ABA cu copiii, de preferat sa fi lucrat cu copii mici. Zona de lucru: Berceni. Program: 18:00-20:00. O sa va placa familia noastra, iar daca Mihnea vine alergand spre dvs, noi o sa va iubim! Ca orice familie care trece prin asta, nu avem bugete nelimitate, insa ceea ce putem oferi ne permite sa angajam pe unii dintre cei mai buni terapeuti. Informatii: 0722 604 755 si CV pe oana.diaconu@recrutare-turism.ro, cu subiect ABA.


Mai avem timp pana pe 25 mai sa redirectionam 2% din impozitul pe profit. Descarca formularul 230 de pe pagina: www.recrutare-turism.ro/contact . Mihnea poate beneficia de ajutorul tau, iar tu poti deveni prietenul lui. Multumim!

https://www.facebook.com/prieteniiluimihnea?ref=stream

miercuri, 3 aprilie 2013

Mănâncă doar seminţe, fructe şi legume crude! Povestea unei vindecări incredibile!


O familie din Chişinău are o bucătărie mai deosebită, decât cea ordinară. Atât părinţii Lucia şi Mihai, cât şi copii Călin şi Elena, consumă doar alimente crude, neprocesate. Pe masa lor am găsit numai fructe, legume şi seminţe, toate netratate termic. Deşi această „modă” nu este una nouă în Moldova şi noi am mai auzit de crudivori, familia Gavriliţă impresionează printr-o poveste aparte - cea a unei vindecări divine.  
Am adoptat acest regim din motive de sănătate. Fetiţa noastră, Elena a fost diagnosticată cu o problemă de sănătate în fază terminală. Cei mai competenţi medici din cel mai mare spital pediatric din Austria ne-au spus că nu se mai poate face nimic. Ne-am adresat unui medic nutriţionist, care ne-a spus că mai sunt şanse şi dacă mâncăm crudități, problema este ca şi rezolvată. Am spus că se merită şi am încercat. Rezultatul? Ne-am convins că miracolele se întâmplă şi astăzi.



Medicul ne-a spus să nu luăm o decizie pripită, dar să mergem acasă, să discutăm în familie şi peste o luna să revenim, deja pregătiţi emoţional şi fizic pentru a începe acest regim „vegan fără foc” (n.a. - i se spune "fără foc" pentru că la pregătirea hrănii, nu se foloseşte focul, aşadar, hrana nu e tratată termic). Pentru mine, fiecare clipă avea însemnătate, de aceea am hotărât că eu şi Lenuţa vom fi persoanele, care vom adopta regimul. Mi-am spus: „doresc să încep chiar din acest moment!” Medicul a rămas mirat, când a auzit asta. Totul trebuia cercetat şi făcut cu atenţie şi grijă. Noi, însă, nu prea am avut timp de asta.

La început, totul îmi părea fără gust. Adevărul este că nici nu prea am găsit ingredientele de care aveam nevoie pe piaţa noastră. Mai târziu, am învăţat diferite combinaţii de alimente şi condimente. Am experimentat diferite reţete şi cel mai important, am alcătuit un meniu pentru doua săptămâni, pentru a scăpa de grija „invenţiilor de moment”. Nu am avut ustensilele necesare şi nu ştiam că trebuie să le am. Îmi amintesc şi acum cum am stors prima dată grâul verde. Totul a fost o întreagă epopee: de la faptul că nu ştiam că nu se stoarce firul mai lung de 15 cm, până la ideea că se face cu un storcător special. 
Regimul raw a schimbat aproape totul în viaţa noastră. În primul rand, am devenit cu toţii mai sănătoşi. Eu, de asemenea, mi-am rezolvat o problemă de sănătate, pe care majoritatea o rezolvă prin intermediul bisturiului. Soţul meu, Mihai, la fel. Băiatul nostru, Călin şi-a făcut un corp de atlet şi în continuare are tendinţa să mănânce bucate nepreparate termic. Am devenit cumva mai fericiţi chiar. Avem foarte multe discuţii pe teme ecologice, despre ocrotirea naturii, întărirea voinţei şi a caracterului. Copiii mei au devenit mult mai responsabili. Dupa doi ani de regim sever, am fost lăsaţi de medic să avem un regim mai relaxant, dar copiii ne-au încurajat să păstrăm rezultatele obţinute şi m-am bucurat foarte mult.

Pregătirea mâncării nu ne ia prea mult timp. Este important să ai ustensilele potrivite. Reţetele pe care le folosesc îmi iau de la câteva secunde până la câteva minute şi se serveşte totul proaspăt. Poate că îmi ocupă din timp pregătirea produselor: culesul, spălarea, alegerea, etc.

Astăzi, de exemplu, am avut mâncare combinată pe masă. Copiii însă au ales să mănînce doar salata. Până la urmă, organismul este cel care alege. Deşi toţi patru suntem pe acelaşi regim, fiecare din noi alege să folosească mai mult crud sau mai puţin. Călin şi Elena cer în alimentaţie cât mai mult crud, Mihai însă este pe o poziţie neutră acasă, iar dacă este în vizită sau la o masă de sărbătoare, alege mâncarea pregătită termic. De multe ori, spune în glumă că este nevoit să fie vegan crudivor pentru ca nu are o altă alternativă. Eu aleg mai mult mâncarea nepregătită termic şi uneori mă străduiesc să ţin câteva zile 100% crudivore. În rest, raportul este undeva 80% crud şi 20% preparat termic.

Bucătăria mea este total schimbată. Pe masa de lucru am instalat un germinator, un dehidrator, un storcător de suc din frunze prin presare la rece, un Thermomix (procesor la rece), pompa pentru vacuum şi un feliator electric. Am avut şi moară, dar încercăm uşor-uşor să diminuăm folosirea cerealelor şi nu i-am mai găsit utilitatea. Toate aceste ustensile stau permanent pe masă şi nici când am vizitatori, nu le ascund în dulap, pentru ca să arate bucătăria mai ordonată.

Mama mea nu înţelege nici acum de ce nu le dau copiilor lapte de capră crud? (râde)

Ce a schimbat regimul crudivor în viaţa noastră? Ne face să ne simţim cu cel puţin 20 de ani mai tineri. Copiii mei nu au mai fost bolnavi de patru ani, nu au avut nici măcar răceli sezoniere şi cred că tot efortul este răsplătit cu multă generozitate de către Dumnezeu. Mi-aş dori din toată inima un singur lucru: vreau ca tot mai multă lume să adopte un stil asemanător de viaţă şi sunt convinsă că nu vom avea atâta necaz şi suferinţă în familiile noastre şi în societate, la general.
Foto: din arhiva personală

luni, 1 aprilie 2013

Ajută un copil autist să zâmbească! Ajută-l pe Mihnea!

Ajută un copil autist să zâmbească! Ajută-l pe Mihnea!

Părinţii au aşteptat mulţi ani să le vină pe lume un fiu. Minunea s-a produs, în toamna anului 2010. 
L-au botezat Mihnea-Dan. 
La început, era un puşti precum ceilalţi, zâmbind prietenos, ca într-o reclamă de pampers. Liniştit. Poate mult prea liniştit. Văzându-l crescând alături de verişoara lui, doar cu trei luni mai mare, părinţii au putut observa primele semne ale unui autism sever. Pe măsură ce timpul trecea, lumea din jur îi devenea străina. Nu vorbea, nu socializa, se închidea în universul lui. 

Medicii au confirmat diagnosticul bolii când Mihnea a împlinit 2 ani şi 4 luni. Avea, deja, întârziere în vorbire, comunicare şi înţelegere. Autismul este o boală care are şanse de vindecare doar în 47% dintre cazuri, dar medicii i-au încurajat pe părinţi: în cazul lui, acţionând rapid, cu un tratament intensiv, sunt 90% şanse ca el să fie recuperat până la împlinirea vârstei şcolare. 

Ca să-l recupereze, părinţii au început lupta cu timpul; o luptă grea, inegală şi lungă, a cărei cheie o cunosc doar psihologii. Minunea naşterii a trebuit reluată, de la momentul primei scântei a gândului. Ar fi fost de la Dumnezeu ca vindecarea să vină natural, fără costuri. Dar, azi, chiar şi minunile costă. 

A început cu 2 ore de terapie pe zi şi timpul creşte, căci trebuie să ajungă la 8 ore de lucru cu terapeuţii, zilnic. Preţul şedinţelor de terapie creşte şi el, de la lună la lună şi, curând, părinţii lui Mihnea nu vor mai putea continua, prin forţe proprii. Costurile tratamentului sunt de până la 1500 de euro pe lună şi vor fi tot mai mari.

Şansa acestui copil cu zâmbetul larg depinde de ajutorul pe care i-l vom da, pentru a putea fi plătite: terapia ABA, medicamentele, tratamentul homeopat, alimentaţia specială, jucăriile specifice şi toate acele proceduri complicate despre care un părinte citeşte mult până să înţeleagă ceva, dar despre care ştie că trebuie să fie urmate, pentru ca viitorul copilului să fie unul... normal.

Cum îl puteţi ajuta pe Mihnea? 
Părinţii s-au înscris în Asociaţia Help Mălin - www.helpautism.ro -, iar Mihnea are propriul său cont de donaţii. 

Persoanele fizice pot alege să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit în acest cont, completând formularul 230 (pentru salariaţi) şi formularul 200 (pentru cei care au şi alte venituri, pe lângă salarii ). 
Persoanele juridice pot dona 20% din impozitul pe profit, în baza unui contract de sponsorizare. 

Formularele le puteţi descărca accesând link-urile următoare: 
Contract de sponsorizare - format doc
Formular 200 - format pdf
Formular 230 - format pdf


http://www.recrutare-turism.ro/contact/

sau puteţi folosi formularele de pe saitul oficial al ANAF, completând la secţiunea III.2 Susţinerea unei entităţi nonprofit, următoarele: Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Help Mălin, Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit: 26590428, Cont bancar (IBAN): RO44BACX0000000843775074

De asemenea, se pot face donaţii în contul: 
RO44BACX0000000843775074, deschis la Unicredit Ţiriac, sucursala Dristor, pe numele Mihnea Dan Chiriac.

Fondurile vor fi folosite exclusiv pentru plata terapiei ABA (terapeuţi + coordonator program) + alte tratamente şi proceduri recomandate. 

Povestea lui o găsiţi şi pe pagina de Facebook Prietenii lui Mihnea:https://www.facebook.com/prieteniiluimihnea?ref=ts&fref=ts

Citiţi mai multe despre autism şi terapia lui aici: http://www.terapie-autism.ro/
Marţi, 2 aprilie, în toată lumea au loc evenimente dedicate copiilor diagnosticaţi cu TSA, această dată fiind declarată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.
În România, anual, 6 copii din 1000 sunt diagnosticaţi cu autism şi înscrişi în diferite forme de terapie specifică.