miercuri, 25 aprilie 2012

Salată și desert cu amarant



Amarant

Amarantul (stirul), ca și quinoa sau hrișca, nu este o cereală, dar pentru că se prepară într-un mod similar cerealelor este considerată a fi una. Amarantul este o plantă cu frunze și semințe comestibile. Frecvent, atunci când oamenii vorbesc despre amarant, se referă la semințele plantei.
Amarantul provine din America de Sud și există acolo de peste 5000 de ani, atât ca și cultură, dar și în sălbăticie. Aztecii, incașii și mayașii din Mezoamerica au descoperit proprietățile sale nutriționale și l-au inclus în dieta lor. Aztecii îl foloseau atât în alimentație, cât și în ceremoniile religioase. Când spaniolii au invadat America de Sud în jurul secolului al XV-lea, asocierea amarantului cu ritualurile aztece a dus la interzicerea lui. Cu toate acestea, planta a continuat să crească în sălbăticie sau să fie cultivată în secret de către localnici. Așa a ajuns să supraviețuiască și să fie redescoperită în zilele noastre.

Ce nutrienți conține amarantul?

Amarantul este foarte bogat în proteine (bogat în lizină – proteină de înaltă calitate, indispensabilă pentru refacerea țesuturilor și producerea de anticorpi), calciu, fibre, magneziu, fosfor, mangan și fier. Este o proteină completă, precum quinoa și conține toate cele 8 tipuri de aminoacizi. Este o sursă bună de acizi grași polinesaturați și conține vitamina E în cantități similare uleiului de măsline. De asemenea, amarantul este ușor de digerat și NU conține gluten.
Conținutul mare de proteine este dublat de coeficientul excepțional de asimilare în organismul uman a acestuia. Iată o comparație cu alte alimente din punctul de vedere al asimilării lor în organism:
Amarant 75%
Lapte de vacă 72%
Soia 68%
Orz 62%
Grâu 60%
Arahide 52%
Porumb 44%
Valori Nutritive (raportat la 100g):
Valoare energetică: 1565 kJ / 374 kcal
Proteine: 14,5g
Hidrați de carbon: 51g
Lipide: 6,5g
Amarantul conține numeroase minerale – fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, zinc șivitamine - A, B1, B2, B3, B6, C, E, acid folic si folat.

Cum se păstrează amarantul?

Când achiziționați amarant, fie vrac sau ambalat, asigurați-vă că nu are urme ale depozitării într-un loc umed – pentru varianta ambalat, asigurați-vă că ambalajul este etanș. Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de făină, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Dacă, de exemplu, este foarte cald în locuință (pe timpul temperaturilor extreme de vara), atunci se poate depozita în frigider (indicat mai ales pentru făină).
Beneficiile consumului de stevie

Beneficiile consumului de ştevie

Ştevia este o planta care apare la inceputul primaverii si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa. Este de mare ajutor persoanelor care sufera de diabet deoarece stabilizeaza nivelul de zahar din sange. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru organism si intareste sistemul imunitar.

Ce este ştevia?
Ştevia este o planta perena care apare la inceputul primaverii. Este un indulcitor natural care poate inlocui cu succes zaharul. Este folosita in intreaga lume ca substitut al zaharului in tratarea a numeroase afectiuni. Frunzele de stevie se consuma proaspete sau uscate. (de meţionat că este vorba destre stevia, un tip de ştevie dulce şi nu ştevia care se găseşte la noi prin pieţe).

Ce contine ştevia



Stevia contine fitonutrienti, minerale, vitamine si uleiuri volatile care ofera acestei plante numeroase proprietati nutritive si medicinale. Extractul dulce de stevie este folosit cu succes in numeroase alimente si bauturi.

Beneficiile şteviei



Numeroase studii arata ca stevia este benefica in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni. Are proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive.


Este benefica pentru tratarea uneor afectiuni precum hipertensiune, diabet, oboseala, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slabire, gripa, raceala, gingivita, carii dentare, matreata, osteoporoza, candida, infectii, dermatita sau riduri.

Imbunatateste nivelul de energie, intareste sistemul imunitar si stimuleaza activitatea mentala.

Pentru ce sa folosesti stevia



Matreata si sanatatea parului. Concentratul de stevie este benefic pentru tratarea matretii, a scalpului uscat si a parului uscat si subtire. Dupa folosirea steviei, parul devine mai rezistent si se regenereaza mult mai repede. Pentru rezultate bune, amesteca samponul tau obisnuit cu extract de stevie si spala parul. Clateste apoi cu ceai de stevie.


Diabet. Stevia stabilizeaza nivelul de zahar din sange, mareste rezistenta la insulina si stimuleaza productia de insulina. Descurajeaza absorbtia glucozei in sange, stimuleaza functia pancreasului si inhiba candida, o infectie care se dezvolta in special in mediile dulci. Ceaiul de stevie inhiba pofta de dulciuri si alimente grase si este benefic pentru persoanele cu hiperglicemie. Stevia poate fi folosita ca inlocuitor al zaharului.


Gingivita. Proprietatile antibacteriene ale steviei sunt benefice pentru tratarea gingivitei, cariilor dentare si abceselor bucale. Inhiba dezvoltarea organismelor infectioase din cavitatea bucala si imbunatatea sanatatea danturii.


Indigestie. Ceaiul de stevie previne si trateaza indigestia si deranjamentele stomacale, arsurile si imbunatateste functia gastrointestinala. Aceste ceai trebuie consumat dupa fiecare masa.


Hipertensiune. Stevia reduce tensiunea arteriala si stabilizeaza circulatia sangelui. Este indicat sa consumi doua cani de ceai de stevie zilnic.


Osteoporoza. Stevia ajuta la absrobtia calciului si reduce astfel riscul de oseoporoza. Imbunatateste si densitatea osoasa.


Riduri. Datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriene si antiseptice, stevia este benefica in tratarea si prevenirea ridurilor, dermatitei, eczemelor, acneei si altor probleme ale pielii.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/beneficiile-consumului-de-stevie-165277.html#ixzz1t7oYBnX2


Ce am preparat eu din amarant şi ştevie


Departe de mine gândul că poate cineva se va lua după mine vreodată și va mânca cum mănânc sau doar cât mănânc eu. Fiecare are organismul si și fiecare organism în parte știe câtă hrană are nevoie. Momentan, organismul meu cere cam multe dar îi dau treptat, să nu se învețe la prostii :)).
De obicei, după ce sună ceasul de la telefon pe la ora 6.00, mai stau în pat câteva minute...multe sau puține, în funcție de cât de obosită mă simt. Pot să stau și o oră...atunci simt că am nevoie să arunce cineva o găleată de apă rece peste mine sau, eventual, să-mi introducă pe venă ceva de trezit...eventual niște fier, căci din cauza lipsei lui mă simt așa. Bine...mă simțeam. De când am eliminat una-alta, adică carne, ouă, pește și lactate (nu %, recunosc, încă duc tratative cu al meu corp să le zică pa și pusi), mă simt muuuuult mai vioaie.
Astfel că azi dimineață, după ce a sunat ceasul, am zis să mai stau puțin sub plapumă, ca de obicei. Dar, îmi ziceam într-una să ma ridic din pat și să îmi pregătesc ceva de papa de luat la muncă. Cum timpul era destul de scurt, mi-am fiert niște amarant. Nu era el prea mult dar am zis că pot să fac și salată și desert. Așa că....iaca rețetele.

Salată de amarant cu ștevie

Ingrediente:
  •  jumătate de ceașcă de amarant, 
  • 5-6 frunze de ștevie, 
  • un morcov, 
  • o lingură cu semințe de floarea soarelui, 
  • o linguriță cu semințe de susan, 
  • o linguriță cu semințe de in, 
  • jumătate de avocado, 
  • sare, piper, boia, 
  • ulei de nucă și oțet balsamic.
Am fiert amarantul cu sare și piper, l-am amestecat cu morcovul dat prin răzătoarea cu ochiuri mari, avocado tăiat cubulețe și ștevia tăiată mărunt. Separat am amestecat ulei de nuci, oțet balsamic, sare, piper, boia și oregano după gust apoi am turnat peste ingredientele din bol și am amestecat, presărând și semințele. Am amestecat și...am servit. Bună salata, repetir curând.



Desert cu amarant și semințe

Ingrediente:
  • jumătate de ceașcă cu amarant,
  • o lingură cu stafide, 
  • o lingură semințe de floarea soafrelui,
  • o linguriță semințe de susan,
  • 3 mieji de nucă,
  • 3-4 picături de stevia.
  • puțină sare.
Am fiert amarantul cu sare, l-am scurs, l-am amestecat cu semințele, stevia, nucile tăiate mărunt și stafidele. Am servit și...repetir și asta.


De precizat că aceste două minunate mâncăruri le-am servit la muncă, pe la ora 13.00.
Dimineață am mâncat un măr, jumătate de portocală şi un amestec din semințe de floarea soarelui, seminţe de susan, curmale, stafide, nuci și merișor. Însumate...cam o lingură.
Pe seară am servit pastele rămase ieri cu sosul de spanac și mazăre.

La cum m-a bătut vântul azi, căci am fost în sfârșit să-mi iau diploma de fotograf (!!!!!), acum mi-e somn. Așa că...am vaga dar certa impresie că mă voi retrage în al meu bârlog. Ce voi mai mânca mâine la prânz? Cred că tot salată din cea făcută azi și tot același desert (nu puteam să mânânc totul căci a ieșit destul de mult). Dimineață am programată o banană și un măr...văd eu pe care îl execut întâi.
Per total, a fost o zi frumoasă și ....gustoasă!

marți, 24 aprilie 2012

Spaghete cu sos de mazăre şi spanac



Long time we don t see....

E totuşi un blog culinar până la urmă, chiar dacă în ultima perioadă nu prea am mai postat nimic legat de mâncare ci mai mult ştiri sau invitaţii. Aşa că...am hotărât că e cazul să revin la ideea iniţială şi anume reţete şi fotografii cu mâncare.
Aşa cum am postat acum ceva timp, am fost la o întâlnire raw, organizată de Ligia Pop. Mărturisesc că mi-a plăcut foarte mult atmosfera, voiciunea oamenilor şi dorinţa de a fi şi se simţi bine. Şi m-am gândit....eu de ce să nu fac nimic pentru mine? Iată că am făcut. De atunci am luat-o încet dar sigur pe calea raw-veganismului...momentan. Nu pot să consum alimente sau preparate % crude căci am o burtă ca de somalez după ce mânânc numai crud. Aşa că le combin, până voi reuşi (sper eu) să consum numai raw. Dar e bine şi aşa decât deloc, nu?
Astfel că, de astăzi, voi începe să postez, pe cât posibil, ce mâncare îmi prepar în fiecare zi. Sper să nu fie o idee utopică (din lipsa timpului, nu de altceva :)) ). Mâncarea de astăzi, servită cam pe la ora 19.30 esteeeeee.....paste cu sos de mazăre şi spanac. Din păcate pastele sunt din făinoase dar erau fierte mai mult decât al dente, deci cred că e ok...cât de cât, mai ales că, aşa cum am specificat, momentan sunt raw-vegan. Aşadar şi prin urmare....iaca reţeta:

Spaghete cu sos de mazăre şi spanac

Ingrediente: jumătate de cană mazăre boabe congelată, jumătate de cană spanac congelat, o lingură cu ulei de măsline, 3 fire ceapă verde, un fir usturoi verde, o lingură fulgi de drojdie inactivă, sare, piper, un sfert de linguriţă legume pentru supă (legumele simple uscate, fără nimic altceva), un sfert de linguriţă cu boia dulce.

Am fiert două minute cu puţină apă mazărea cu spanacul, legumele uscate, sare şi piper după gust. Am scurs  aproape toată apa, am pus totul într-un bol înalt, am adăugat ceapa şi usturoiul tocate mărunt, uleiul de măsline  şi boiaua dulce.Am pasat totul cu un blender până am obţinut o pastă mai groasă (se poate lungi cu puţină apă, cine vrea sub formă de sos). Pastele le-am fiert câteva minute, erau încâ tari când le-am trecut printr-un jet de apă rece, le-am scurs şi le-am pus într-un bol. Am pus deasupra pasta de legume, am presărat deasupra fulgii de drojdie inactivă, am amestecat totul şi am servit imediat.
Mi-a rămas pastă şi pentru mâine când ajung acasă de la job. Un plus de gust se poate da adăugând puţină mentă verde tocată mărunt.

Poftă bună!



Expoziţia de pictură Atelier:Privelişti, a pictorului Constantin Dipşe (1917 - 2010).



Expoziţia Atelier:Privelişti



Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită joi,  26 aprilie 2012, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei de pictură A T E L I E R:  P R I V E L I Ş T I  , a pictorului Constantin Dipşe (1917 - 2010).

Expoziţia  A T E L I E R:  P R I V E L I Ş T I  se constituie într-o rememorare a vieţii pictorului Constantin Dipşe  şi o celebrare a complexei sale opere artistice.
Sub ferestrele luminoase ale primitoarei săli Gheorghe Focşa a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti sunt reconstituite cadrul şi atmosfera de creaţie a atelierului pictorului, în compania unora dintre cele mai reprezentative picturi ale sale, desene, ilustraţii şi reproduceri după lucrări de artă monumentală, realizate de acesta.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 26 aprilie - 27 mai 2012, între orele 11.00-19.00.

marți, 3 aprilie 2012

Casuta cu povesti la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

CĂSUŢA CU POVEŞTI

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în data de 6 aprilie 2012, primul atelier pedagogic numit „Căsuţa cu poveşti”, program interactiv de promovare a literaturii populare şi culte.

Copiii vor avea prilejul să asculte basme şi poveşti româneşti, interpretate de actori de la teatre mari din Bucureşti.
Programul face parte din proiectul de re-contextualizare a casei Glod, în cadrul activităţilor de pedagogie muzeală, „Să înţelegem, să iubim, să păstrăm, să folosim”. În cadrul acestui program ce se va desfăşura bilunar, pe tot parcursul anului, copiii vor avea ocazia de a participa cu poveşti scrise de ei, ce vor fi ulterior înscrise într-un concurs cu premii.
Poveştile câştigătoare vor fi publicate pe site-ul muzeului, vor fi promovate şi dramatizate de către actori.
Vă aşteptăm!


Mai multe detalii despre program şi înscrieri la ateliere:
Biroul Relaţii Publice
Alina - Ramona Anghel
Telefon: 021 317 91 03 / int. 143
0724 331 749

luni, 2 aprilie 2012

VIN FLORIILE CU SOARE ŞI SOARELE CU FLORII




COMUNICAT DE PRESĂ

VIN FLORIILE CU SOARE ŞI SOARELE CU FLORII
6 – 8 aprilie 2012

În perioada 6 - 8 aprilie 2012, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la evenimentul prilejuit de sărbătorile pascale VIN FLORIILE CU SOARE ŞI SOARELE CU FLORII.

De vineri şi până duminică, ateliere meşteşugăreşti de ouă încondeiate şi icoane pe sticlă, expoziţie de icoane, muzica populară, muzică religioasă, meşteri populari, gastronomie specifică sărbătorilor pascale se vor desfăşura la muzeu.

Vineri, 6 aprilie 2012, programul va fi deschis cu expoziţia de icoane pe sticlă – De la Florii la Înălţare a Şcolii generale nr. 163 din Bucureşti şi Afterschool Cei Trei Muşchetari din Bucureşti precum şi ateliere interactive de încondeiat ouă coordonate de meşteri populari veniţi din Suceava.

Sâmbătă, 7 aprilie 2012, vizitatorii vor putea asista la un moment special dedicat tradiţiilor de Florii – Lăzărelul – cu Ansamblul folcloric Dunărica, din Teleorman urmat de cântece religioase (pricesne) interpretate de corul SOUND şi Grupul de muzică psaltică al Patriarhiei Române în Biserica Dragomireşti din incinta Muzeului.
Concursuri, dialog muzical Dumitru Zamfira, Valeria Arnăutu, Camelia Lazanu, Gabriel Dumitru, Cornelia Tihon şi Daniel Bădoi; grupul Datina al Ansambului folcloric Ţara Vrancei din Focşani şi o întâlnire muzicală de excepţie – Veta Biriş şi Formaţia Felician Fărcaşu din Sebeş, Alba vor întregi programul zilei.

Cu ramuri de salcie în mână, cu bucurie şi curăţenie sufletească întâmpinăm Duminica Floriilor (8 aprilie 2012) cu momentul la toacă susţinut de Grupul de copii Ascetică toacă din Victoria, Braşov. Pe parcursul zilei, cele mai frumoase cântece populare româneşti vor fi interpretate de Dorica Raţiu, Alisa Toma, Florin Ologeanu, Viorica Flintaşu, grupul de muzică bizantină Anton Pann al Patriarhiei Române, ansamblul folcloric Drumul baltagului din Borca, Neamţ şi ansamblul folcloric Burnasul din Alexandria, Teleorman. Tonurile muzicii clasice de primăvară vor fi asigurate de Adrian Drăgoescu şi Andrei Theodoru.
Şi poezia îţi face loc în program. Aşadar, cu sensibilitate şi frumuseţe, versuri de florii vor fi interpretate de actriţa Monica Davidescu.
La mulţi ani tuturor celor care poartă nume de floare!

Program: Vineri -  12.00 – 19.00
Sâmbătă – Duminică – 9.00 – 19.00


Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Director General


Informaţii suplimentare

Biroul de Relaţii Publice
021 317 91 03/ int. 143